Cyber criminaliteit neemt in omvang toe

Met twee ransomware aanvallen in korte tijd mag wel gesproken worden van een groeiend probleem met cybercriminaliteit. Wannacry legde wereldwijd talloze systemen plat, ook in Nederland, waar het relatief nog meeviel konden mensen een aantal dagen moeilijk parkeren omdat de parkeerautomaten van Q-Park getroffen waren. Wannacry werkte door de geinfecteerde computer te versleutelen en vervolgens om losgeld (ransom) te vragen zodat de gebruiker weer toegang zou krijgen tot zijn computer, het ging daar om een nog redelijk bescheiden bedrag van 275 euro in Bitcoin.

Wanna Cry

Vorige week kwam daar dus nog Petya of NotPetya bovenop, wat in eerste instantie ook leek te gaan om ransomware maar later bleek dat het virus, data al gewist had en ontsleutelen van de gegevens dus nooit meer zou werken. Hoewel het dus niet ging om ransomware is de schade misschien nog wel groter en toont het hoe belangrijk het is om je bedrijf en producten voldoende te beschermen.

Deze week gaf het CSR (Cyber Security Raad), ook het advies aan het demissionare kabinet om het volledige bedrijfsleven in Nederland te waarschuwen bij een volgende uitbraak. De gevolgen van een infectie kunnen naast hun financiele impact ook qua privacy hun stempel achterlaten. Als er gebruikersgegevens buit gemaakt worden is dat niet alleen voor uw bedrijf een probleem maar ook voor de gebruikers van uw systemen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw systemen op een aanval voor te bereiden. Een goede eerste stap is om alles goed up to date te houden, hoe moeilijk dat soms ook is. Daarnaast is het slim om periodiek uw systemen te laten hacken door een zogenaamde whitehat hacker, die probeert net als een malafide partij uw systeem binnen te komen. Als dit lukt wordt er niets gedaan met de informatie die zo verkregen is maar ontvangt u een melding hoe er ingebroken is en wat u daaraan kunt doen. Kijk voor meer informatie hierover ook eens naar onze Penetratie Test service, waar we dit voor u kunnen uitvoeren.

Het is altijd beter om voorbereid te zijn op een aanval, zodat u deze kunt voorkomen of in het ergste geval de impact zo klein mogelijk houden.