Wat is een MVP en wanneer gebruik je het?

Estee-avatar

Bij het bouwen van een webapplicatie kun je twee soorten ontwikkeling toepassen: minumum viable product (MVP) en product enhancement. De eerste is voor toepassingen die van “scratch” moeten worden gebouwd, en de tweede is goed voor huidige producten die verder ontwikkeld of verbeterd moeten worden.

WANNEER IS EEN MVP BELANGRIJK?

Een MVP is complete en bruikbare software waarmee je kunt testen, gebruikersinzichten kunt verkrijgen, je ideeën kunt bewijzen en de ontwikkeling continu kunt verbeteren op basis van echte tests en feedback.

Bij het bouwen van een webapplicatie raden we de MVP ontwikkelaanpak aan, dit betekent dat de applicatie zo klein mogelijk wordt gehouden en alleen de minimale, kernfunctionaliteiten bevat. Je krijgt een snellere release, lagere kosten, meer tijd voor testen en tastbare feedback. De MVP helpt je te weten te komen of je concept zal werken of niet, wat je gebruikers verwachten en welke functionaliteiten je moet wijzigen.

Een minumum viable product is vooral belangrijk voor startups en middelgrote bedrijven die snel een product-market-fit moeten maken, zonder veel geld te investeren.

Proof of concept

Soms wordt er ook gekozen voor een proof of concept. Dit is een eenvoudiger, korter en goedkoper alternatief voor een MVP. Dit is een goede toepassing om je idee te bewijzen in een risicogebied, of het zal werken, of mensen het leuk zullen vinden of dat er vraag is. Maar in tegenstelling tot een MVP, kun je hiermee geen inkomsten genereren voor verdere ontwikkeling.

Twijfel je tussen een MVP of proof of concept? Lees hier meer over de verschillen.

SCRUM WERKWIJZE IN MVP ONTWIKKELING

Door het werken met sprints tijdens een MVP ontwikkeling kun je vrijwel direct reageren op de feedback van gebruikers. Het is een continu proces dat bestaat uit analyse, onderzoek, brainstorms, ontwerpen, ontwikkelen, testen en releasen van het product. Om zo weer gebruikersgegevens te verzamelen die gebruikt worden om te bepalen welke updates en functies de applicatie vervolgens nodig heeft.

In elke sprint staat onze pack klaar om snel verbeteringen door te voeren, van prototypes tot uitvoerig testen van nieuwe features. Elke iteratie brengt nieuwe bedrijfswaarde met zich mee en tilt de applicatie naar een hoger niveau. De opdrachtgever is hierbij uitvoerig betrokken bij het ontwikkelingsproces om ervoor te zorgen dat ons werk aansluit bij de visie van het product.