Hoe test je een applicatie?

Sander

Bij Wolfpack ontwikkelen we in Sprints, na het einde van een sprint zal je als stakeholder ook uitgenodigd worden om de applicatie te testen. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog leggen we het je uit!

Het maken van een plan

Voordat je begint met testen is het goed om na te denken over de verschillende stappen om het doel van de applicatie te behalen, maar ook nog breder dan dat. Op welke apparaten gaat de applicatie gebruikt worden, en zijn er nog verschillende besturingssystemen? Ook kan de applicatie zich anders gedragen of eruitzien in verschillende browsers. Noteer een lijstje van apparaten, schermformaten, besturingssystemen en browsers waarop je wilt gaan testen.

Probeer ook om zo dicht mogelijk in de situatie te komen waar het product uiteindelijk gebruikt wordt. Is het een applicatie die voornamelijk buiten wordt gebruikt, test dan ook buiten! Door dit te doen kun je voorkomen dat er gebruikers zijn die uiteindelijk op onverwachte problemen botsen wanneer de applicatie in gebruik wordt genomen.

De tweede stap van de voorbereiding is om te noteren welke stappen er doorlopen moeten worden om de doelen te behalen. Als het pad door de applicatie goed gaat noemen we dit de Happy Flow. Maar, dit zal niet altijd het geval zijn, deze flows zijn net zo belangrijk. Als je als gebruiker je doel niet behaald noemen we dit een Unhappy flow. Als er iets niet goed gaat of niet lukt, wil je als gebruiker wel geïnformeerd worden. Let in deze flows extra op error meldingen, inactieve knoppen en de optie om makkelijk terug te gaan.

Om zeker te zijn dat alle functionaliteiten getest worden kun je ook de verschillende pagina’s van de applicatie verdelen in kleine blokken, tot je eindigt op losse componenten van een pagina. Door een pagina op te delen in deze kleine componenten, wordt de kans groter dat alle kleine imperfecties naar boven komen omdat je de applicatie heel incrementeel onderzoekt.

In het voorbeeld van een dashboard wordt eerst het component de tabel gekozen, waarna er nog specifieker wordt getest op het zoekveld van de eerste kolom.

De testprocedure

Als eerste onderdeel is het aanbevolen om nog niet te diep in detail te gaan testen. Om eerst de efficiëntie en het gebruiksgemak te testen is het belangrijk dat je een moment neemt om te ‘spelen’ met de applicatie, ontdek wat alternatieve (sub)doelen kunnen zijn van gebruikers en deze gedachten mee te nemen in het testen van de applicatie.

 

Wanneer dit is gelukt kun je beginnen we met de lijst van stappen die een gebruiker moet doorlopen om zijn doelen te behalen. Onderzoek per stap en per component wat een gebruiker hier fout kan doen. Wees creatief en probeer vooral uit! Denk hierbij aan een verkeerde invoer, lange teksten, bestandsextensies en of je met bepaalde rechten bepaalde acties wel of niet uit zou mogen voeren. Bijvoorbeeld dat niet alle gebruikers andere gebruikers mogen verwijderen.

Hoe noteer ik mijn bevindingen?

De belangrijkste tip die we kunnen geven over het noteren van feedback is om alles op te schrijven wat je denkt, voelt, ziet en hoort. Naast tekst, is het voor Wolfpack heel fijn om hier ook beeldmateriaal bij te hebben. Door visueel te kunnen zien wat er gebeurt, kunnen we gemakkelijker ontdekken wat er mis gaat en kunnen we sneller een oplossing bedenken. Context, zoals de gebruikte browser, invoer in andere stappen, welke stappen er doorlopen zijn en geïnstalleerde plugins kunnen allemaal van invloed zijn of iets wel of niet werkt.

Tijdens het testen kan het voorkomen dat je ineens een ingeving krijgt voor een nieuwe feature, optimalisatie van de flow of er ontstaan vragen over hoe iets werkt. Noteer deze dan ook vooral! We vinden het belangrijk om je te helpen de applicatie eigen te maken en te weten wat er onderwater gebeurt. Ook voor het noteren van nieuwe ideeën of suggesties is het fijn om hier beeldmateriaal bij te hebben. En geen zorgen, wij kunnen ook niet tekenen 😉

Een shortlist

  • Noteer op welke apparaten, browsers en besturingssystemen er gebruik gemaakt gaat worden van het product
  • Wat zijn de stappen, en welke functionaliteiten zitten er in de flow
  • Verdeel iedere pagina in blokken, stel jezelf bij ieder blok de vraag ‘Wat kan ik hier fout doen?’
  • Probeer verschillende inputs, zoals muis, touchscreens en toetsenborden
  • Noteer je bevindingen per stap, maak screenshots of screen recordings
  • Noteer ook vragen, onduidelijkheden en suggesties voor verdere ontwikkeling!